Backgammon var allerede populært i Romerriget og var et yndet tidsfordriv for adelige familier. Hvad gør det til noget særligt? Det er et brætspil, der kombinerer strategi og held. Det er et alternativ til skak og trictrac, hvis du er på udkig efter et rejse- og udendørsspil, der er let at mestre. Hvis du er nybegynder og er ved at opdage glæden ved spillet, er denne artikel designet specielt til dig. Vi guider dig trin for trin gennem de grundlæggende regler i backgammon. Vi hjælper dig med at forstå alle træk, alle mulige strategier og det vigtigste for ikke bare at forstå, men også mestre dit spil.

At forstå spillet er vigtigt for enhver nybegynder!

Først og fremmest skal du vide, at backgammon er et spil med fornuftigt held. Det betyder, at held alene ikke er nok til at vinde et spil, uanset om det er online, via en computerskærm eller i en fysisk konkurrence. Du skal også udvikle en god strategi.

Præsentation af spillet

Dette klassiske brætspil spilles på et “bræt“, også kaldet en backgammonpotte. Det består af 24 smalle trekanter, også kaldet pile eller firkanter, i forskellige farver. De danner fire rækker, som hver består af 6 pile, kaldet jan.

I midten af spillepladen er der en opdeling kaldet “bjælken”, som deler spillepladen op i to rum. De zoner, der dannes af 6 pile, er nummererede.

Husk, at backgammon spilles af to personer. De to modstandere skal stå ansigt til ansigt. De får hver tildelt 15 brikker eller jetoner. Og brikkerne har samme farve for hver deltager.

Hver spiller har også et par terninger og en tumbler til at kaste med. Sættet indeholder også en fordoblingsterning, hvis rolle er afgørende, da den angiver spillets indsats.

Backgammon i træ

Formålet med backgammon

Hvis du kender spillet kinesiske damer, er målet det samme med backgammon.

Under et spil backgammon skal hver spiller faktisk bringe alle sine brikker til området modsat startområdet, mere præcist til trekanterne 1 til 6. Derefter skal de fjernes fra brættet. Hvis det lykkes dig at fjerne alle dine brikker før den anden deltager, har du vundet.

Spillets regler og forløbet af et spil

Forberedelse af tokens

Hver spiller skal først placere sig foran spillepladen. Hver spiller får 15 brikker. Som regel er de røde og hvide. Men de kan også være sorte og hvide. De skal placeres i startpositionen. For at gøre dette skal hver deltager placere:

Start på et spil backgammon

Udgangspositioner i backgammon

Uanset om det spilles online eller på et fysisk bord, spiller de to modstandere skiftevis. For at finde ud af, hvem der skal starte spillet, skal de hver især kaste en terning. Kastet skal foretages i rummet til højre for dem. Ved spillets start er det spilleren med det højeste tal, der får lov til at starte. Han rykker sine brikker frem med de to tal, han har fået ved dette kast.

Lad os tage et eksempel: Den første deltager, som hedder A, får en 5’er, og den anden deltager, som hedder B, får en 2’er. Det er naturligvis A, der starter. Han bruger 5’eren og 2’eren til at flytte sine brikker. Derefter er det den anden spillers tur til at kaste de to terninger. Han flytter sine brikker i henhold til det opnåede resultat.

Kast med terningerne

Terningerne i backgammon

Hvordan udføres terningekastet? Som regel bruger deltagerne en cornet, som ikke er andet end et glas med en rund eller oval åbning. Heri skal man lægge terningerne. Derefter skal man ryste glasset tre gange, før man kaster dem.

Vær opmærksom. For at kastet skal være gyldigt, skal de to terninger ligge fladt på højre side af spillepladen. Det er nødvendigt at kaste igen, hvis:

Reglerne og retningen for bøndernes bevægelse

Du skal vide, at du skal bruge de tal, der vises på de to terninger. De giver dig mulighed for at foretage to forskellige træk.

Hvis du f.eks. får en 2’er og en 4’er, kan du flytte en bonde to gange og en anden fire gange. Men man kan også flytte en enkelt bonde først 2 gange og derefter 4 gange. Princippet er at rykke bonden frem på en pil.

Hvad er brikkernes bevægelsesretning? Hver bevægelse skal følge retningen mod uret. Dine brikker skal derfor starte fra trekant 24 øverst til højre på brættet mod trekant 1. Derefter skal du flytte dine brikker fra din modstanders hjemmebræt til dit eget. Du må flytte dine brikker i retning af:

Hvis ingen af disse bevægelser er mulige, må du vente til næste runde med at spille igen. Men så længe en bevægelse er mulig, kan du ikke  videre fra runden.

Det kan f.eks. ske, at du kun kan flytte med en af terningerne. I så fald skal du vælge det højeste tal, så længe spillepladen tillader det. Hvis du f.eks. har en 3’er og en 5’er og kun kan flytte enten 3’eren eller 5’eren, skal du foretrække 5’eren.

Husk, at en spiller, der slår en dobbelt, kan foretage 4 træk i samme tur. Så hvis han får to 3’ere i terningekastet, flytter han sine bønder 4 gange med 3 trekanter hver.

Forståelse af de ‘berørte’

Når en bonde er isoleret på en trekant, kaldes det et ” blot “. Når modstanderens brik lander på dette felt under sit træk, sker der et ” hit “. I et spil backgammon siger man: “Blottet er blevet ramt”. Det betyder, at den er placeret på midterlinjen. Denne manøvre kan udføres flere gange.

Bemærk, at en bonde, der er blevet ramt, kan komme ind i spillet igen, men skal ind på modstanderens felt. Så du skal få et tal, der giver dig mulighed for at rykke den frem under terningekastet. Hvis du f.eks. får en 2’er, og den 23. pil på modstanderenssidste fjerdedel er fri, kan du flytte den ramte brik tilbage på banen.

Hvis du har en hit-token, er det en fordel at sætte den hurtigt i spil igen. Ellers mister du din tur.

Husk: Så længe en af dine bønder er isoleret i midten, kan du ikke rykke de andre bønder frem.

Når det lykkes dig at få pletten på bjælken, kan du flytte en anden brik med det andet tal, der vises af den anden terning. For at bremse den anden udfordrer skal du prøve at sætte hans brikker på bjælken så ofte som muligt.

Få brikkerne væk fra brættet

Som en påmindelse er detultimative mål med backgammon at få alle brikkerne væk fra brættet. Hvordan gør man det? Først skal du sørge for, at alle dine brikker kommer ind i dine trekanter 1 til 6. Når det er sket, kan du få dem væk fra brættet, selv om der er modstandere på din bane.

Hvordan går man ud? Det afhænger af det antal point, man har fået i kastet. Normalt bør hvert tal give dig mulighed for at tage en brik ud på den tilsvarende trekant. Hvis du for eksempel får en 6’er og en 2’er, kan du fjerne de brikker, der er på pil nummer 6 og firkant nummer 2.

Hvis du får en dobbelt, og der er 4 brikker på den tilsvarende pil, kan du tage dem af brættet på samme tid. Hvis du f.eks. fik en dobbelt 6 i kastet, og der står 4 brikker på felt nummer 6, kan du tage disse 4 brikker af brættet.

Bemærk, at det er muligt at bruge et højere tal til at få en brik ud af en lavere pil. Hvis en deltager f.eks. får en 6’er og en 5’er, mens hans resterende brikker står på trekant 1 og 3, kan han tage dem ud.

Spillets regel siger dog, at det altid er nødvendigt at bruge den laveste terning før den højeste terning. Hvis deltageren så slår en 5’er og en 1’er, men ikke har mere end en bonde på trekant nummer 4, skal han først spille med 1’eren. Derefter kan han slå bonden med 5’eren.

Forsigtighed. Hvis brikudgangen startede, mens en brik blev returneret til reservezonen, skal den returneres til brættet. Ellers er det umuligt at tage de andre brikker ud. Når det lykkes en deltager at få alle sine brikker ud, er spillet slut!

Hvad har du brug for at vide om indsatser?

Det er blevet sagt før, at den, der formår at få alle sine brikker ud før sin modstander, bliver vinderen. Men du skal vide, at der er tre måder at vinde på i backgammon:

Et par ord om betydningen af fordoblingsterningen

Som en påmindelse er fordoblingsterningen en 6-sidet terning, der viser tallene: 2, 4, 8, 16, 32 og 64. I begyndelsen siges det, at den er i midten. Det betyder, at indsatsen er 1 point. Men en deltager kan fordoble indsatsen, før han eller hun starter sin tur. Før han kaster terningerne, præsenterer han derfor fordoblingsterningen for sin modstander ved at vise forsiden med værdien 2 og sige “fordobling”.

Den anden deltager har ret til at afvise eller passere. Så stopper spillet, og han mister et point. Hvis han vælger at acceptere, tager han fordoblingsterningen på sin side. Spillet kan fortsætte med en indsats på 2.

Faktisk skal spillerne sætte sig et mål, før spillet begynder. De kan f.eks. aftale, at spillet slutter, når en deltager mister et bestemt antal point. Så længe målet ikke er nået, kan spillet fortsætte.

Fik du fat i det vigtigste? Få det sæt, der passer til dig, på vores dedikerede MonBackgammon online salgsside. Vælg mellem vores backgammonbræt i læder eller luksus træ til den bedste pris.